Tengak tajuk.. tengok tajuk.... hehehe memasak lg... ni antara febret masakan sebabnya simple je nak buat, cepat pun cepat selain campak2 je apa yg ada kat peti sejuk tuh hehehe.... biase masak time lunch.. maklum la mkn sorang kan.... En Petri tak mkn spegeti huhuhu.....
Okeh jangan banyak membebel.... mari tgk step2 tuk masak Spaghetti Goreng Ala Cik Leen ini....
2 - Toskan |
1 - Rebus spageti dulu |
Bahan-bahan
- Bawang putih
- Halia
- Bawang besar
- Cili padi
- Tauhu
- Tomato
- Putik jagung
- Telur
- Daging ayam (Balance masak kicap)
Okeh aku guna majerin tuk gantikan minyak... kasi wangi sikit....
Gorengkan tauhu dgn potongan ayam spi agak2 garing....
Bila dah agak garing tu....
Masukkan bawang putih dan halia yg dah dihiris halus... Tumiskan spi naik bau....
Masukkan pula daging ayam (Balance masak kicap semalam) kan.... tak dek la nak membajir huhuhu...
Tapi basuh dulu kemudian carik2kan....
Seterusnya.... Masukkan pulak putik jagung dan kacau2... aku suka klu mentah2 sikit... manis huhuhu
Masukkan pula sos chili life... hehehe jenama life yea... lain jenama pun boleh...
Sos tomato life jugak..... Masukkan tu agak2 jelah jgn banyak sgt kang masam la pulak....
Sos tiram jgn lupa masukkn... sebbnya aku tak pakai garam... jadi gunalah sos tiram dan kiub pati ayam 1/4.....
Kurangkan atau tak langsung dalam masakan anda... huhuhu...
Kacau-kacau spi sebati and sos masak....
Masukkan spegeti rebus tadi... kacau lagi....
bagi spegeti kena sos....
Bila semua dah sebati tu....
Masukkan cili padi, tomato and bawang besar....
Bawang besar aku masukkan last sebb nak kekalkan rase kepedasanye tuh hehehe kasik mentah2 sikit....
Tomato tu supaya tak hancur yea.... rugi jek klu hancur tak berape rase hehehe
Okey last sekali masukkan telo sebijik... ni option jek klu tak mau telo pun okey gak sebb da ader ayam kan....
Tapi aku memg suke nak masukkn macam2 hehehe bio byk rase kate ko....
Inilah ropenye biler da siap masak... panas2 lg dalam pan huhuhu...
Adehhh lapo dah.....
Haaa dah masukkan pinggan.... cemana terliur tak..... ermmm nampak mcm sedap kan... kan... sambil mkn kita minum air barli sejuk... last stok tuh..... huhuhu
kang nak kena gi OTK beli lagi barli... layan pulak minum sejuk2 time panas2 tengari kan.... Katanya barli elok untuk sejukkan badan disamping dapat melancarkan pembuangan air kencing... elok tuk buah pinggang ler tu.... aper salahnya sambil2 sedap2 minum dapat jugak menjaga kesihatan kan... kan.... Lagi pun bukan mahal pun barli tuh... sepeket baru RM 0.60.. Aku boleh masak 2 kali... sekali masak tahan lak 2 hari hehehe... jimat kan....
Key cukup bebel.... selamat menjamu selera yea...
perghhhhhhhhhhh!!!aku da laaa memang suka spaghetti!! kena cuba nehhh hehe:)
ReplyDelete